Poza tym, że poszczególne zioła mają różne właściwości lecznicze, łączy je wyjątkowo pożądana cena – dzięki swemu aromatowi i smakowi pozwalają znacznie ograniczyć ilość dodawanej do potraw soli. Bogate w olejki eteryczne, świeże zioła są znacznie lepsze od suszonych, dlatego warto kupić je w sklepie ogrodniczym, zasadzić w donic znak i postawić w kuchni, aby zawsze były pod ręką.

BAZYLIA
Przyspiesza trawienie, łagodzi dolegliwości żołądkowe, działa rozkurczowo, poprawia nastrój i dodaje sił. Doskonale pasuje do pomidorków, czosnku, ryb i owoców morza. Ponieważ jest bardzo delikatna, dodawaj ja dopiero pod sam koniec gotowania lub posypuj nią gotowe już danie. Rwij bazylię palcami, się siekaj jej nożem, gdyż w kontakcie z metalem czernieje.

KOLENDRA
Zapobiega nadmiernemu rozrostowi flory bakteryjnej oraz łagodzi dolegliwości układu pokarmowego. Wyśmienicie dopełnia smak ryb, drobiu i warzyw. Jej liście są równie delikatne jak liście bazylii, dlatego dodawaj je do gotowej już potrawy lub pod sam koniec gotowania. Nasiona kolendry są bardziej wytrzymałe niż liście.

OREGANO
Łagodzi stany zapalne i insekcie, działa uspokajająco i moczopędnie. Doskonale dopełnia smak pomidorów oraz mięsa. Ma dość intensywny sam i aromat, więc możesz je dodawać już w trakcie gotowania.

ROZMARYN
Ma działanie dezynfekujące, poprawia pamięć, łagodzi bóle głowy, korzystnie wpływa na żołądek, wątrobę i nerki. Bardzo dobrze komponuje się z jabłkami, grzybami, ziemniakami i mięsem. Ma dość twarde liście, dlatego najlepiej siekaj je drobno i dodawaj na początku gotowania.

TYMIANEK
Pobudza pracę żołądka oraz wspomaga układ oddechowy. Świetnie komponuje się z cukinią, bakłażanem, roślinami strączkowymi, wołowiną, cielęciną, dziczyzną i drobiem. Należy do ziół, które najlepiej dodawać na początku gotowania lub pieczenia.

SZAŁWIA
Hamuje nadmierne pocenie, działa też przeciwzapalnie, łagodząco i uspokajająco. Doskonale pasuje do drobiu i wieprzowiny. Ma mięsiste grube liście, dlatego najlepiej dodawaj ją do gotowania i pieczenia.

LUBCZYK
Ma właściwości moczopędne, wspomaga trawienie i łagodzi bóle żołądka. Ma lekko gorzkawy, korzenny smak, dodający wyrazistości potrawom z wołowiny, drobiu i ryb. znakomicie zastępuje maggi, która zawiera jego wyciąg. Lubczyk, ze względu na intensywny smak, możesz dodawać już na początku gotowania.

W następnym wydaniu:
SZCZYPIOREK, NATKA PIETRUSZKI, LIŚĆ LAUROWY, MAJERANEK
MELISA, MIĘTA, KOPER,

Facebook